5 BEVÁLT TIPP A HATÉKONY MUNKAVÉGZÉSHEZ

produktivitás

A hatékony munkavégzés kulcsfontosságú, ha rentábilis vállalkozást szeretnél építeni. Jól tudom, hogy a praxisépítés nem megy egyik pillanatról másikra. Nehezítő körülmény, amikor valaki főállás mellett próbálgatja szárnyait coachként. Vagy épp gyermekek mellett szeretné képezni magát és elindulni egy másik irányba, mint ahogy ezt én is tettem.

Én magam is kisgyerekek mellett/mellől építem a vállalkozásomat, tehát, tudom, miről beszélek, amikor azt mondom, egyszerre soha nincsen sok ideje az embernek arra, hogy csak a praxisépítéssel foglalkozzon.

Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy az erre szánt időt mennyire hatékonyan használjuk fel.

Ma 5 olyan bevált tippet osztok meg, amelyek nekem segítettek abban, hogy fókuszáltabban tudjak haladni a vállalkozásom építésében.

5 BEVÁLT TIPP A HATÉKONY MUNKAVÉGZÉSHEZ

 

1. HA MUNKA VAN, AKKOR MUNKA VAN!

Azaz nincs Facebook, nincsenek e-mailek, telefon is csak a legvégső esetben, ha muszáj felvenni. Egyébként pedig le lehet némítani a telefont vagy rövidre zárni a beszélgetést és visszahívást ígérni.

Bár ez utóbbi is azonnal kizökkent az elmélyült munkából, ami csökkenti a produktivitást, tehát a legjobb inkább lehetőség szerint teljesen kizárni a zavaró körülményeket.

Az ügyfél-levelek megválaszolásának, a Facebook oldal és csoport admin funkcióinak ellátásához, jelölj ki inkább egy olyan idősávot a napodban, ami nem a legtöbb agykapacitást igénylő tevékenységekre van fenntartva.

 

2. TERVEK NÉLKÜL SOHA NINCS HATÉKONY MUNKAVÉGZÉS!

Bizonyára veled is előfordult már, hogy végre akadt egy kis időd, leültél dolgozni és akkor hirtelen azt sem tudtad mihez kapj. Na pontosan emiatt kellenek a tervek. A hosszú távú stratégiák-ötéves tervek-éves tervek-havi tervek, heti tervek- napi teendő lista.

A te döntésed, mely időtávlatokban szeretnél gondolodni, de azt javasalom, legalább egy 90 napos távra előre pontosan legyen meg, mivel is szeretnél foglalkozni. Ha szeretnéd, ennek kialakításában tudok segíteni. Nézd meg ITT, hogyan.

Így amikor kedden reggel vagy csütörtök délután leülsz a számítógép elé, nem azon fogsz tipródni, mihez is kezdj, hiszen ott lesz előtted feketén-fehéren, mivel is kell éppen foglalkoznod.

Váljon szokásosnál, hogy esténként, vagy napindításkor átnézed a teendőidet, tudd előre, mi vár rád másnap/aznap. Rajtad áll, mikor tervezel, de ezt mindenképpen tedd rendszeressé a hatékony munkavégzés biztosítása érdekében.

 

3. MI A FONTOS?

Munka közben, vagy épp csak a tus alatt állva is számos remek ötletünk támadhat, mivel is lehetne/lenne jó még foglalkozni. Nem szabad azonban beleszeretnünk minden egyes jött-ment gondolatba, mert könnyen elviszi a fókuszt arról, mi is a fontos valójában.

Ha támad egy ötleted, érdemes megvizsgálni, hgy kapcsolódik-e a havi/90 napos célodhoz, most kell-e vele foglalkozni, kell-e vele egyáltalán foglalkozni.

Nekem többször segített, hogy leírtam ezeket a hirtelen támadt ötleteket, félretettem és legközelebb, amikor elővettem őket, sokkal higgadtabban, hideg fejjel tudtam rájuk tekinteni.

Egyébként is jó, ha üzleti döntést (irányváltást pl.) nem hirtelen felindulásból hoz az ember. Itt írtam arról, mire érdemes odafigyelni a már praxisépítés kezdeti szakaszában is.

 

4. JÓ IRÁNYBA TARTOK?

Időről időre érdemes áttekinteni a terveinket, mert mint tudjuk, ember tervez…  Ám időközben alakulhat úgy az élet, találkozhatunk új üzleti lehetőségekkel, amelyek átszabják az eredeti elképzeléseket.

Azt mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy az elért eredményeink mire engednek következtetni a munkánkat illetően.

Mit mutatnak a statisztikák? Mely témákra kíváncsiak az olvasóink/ügyfeleink? Milyen irányban érdemes tovább gondolkoznunk és mi az, amivel több a munka, mint amennyi megtérüléssel számolhatunk.

Néha igenis muszáj felülvizsgálni az eredeti terveinket. Elő lehet venni az előző pontban említett ötleteket és végiggondolni, mit lehet kihozni belőlük. a hatékony munkavégzés alapja, ha tudod, merre tartasz.

 

5. RENDSZEREZÉS

Az íróasztalon, a számítógépen, a telefonon, a jegyzetek között legyen rend és legyen rendszer.

Most abba nem is mennék bele, hogy mennyi időveszteséget jelent egy-egy dokumentum vagy korábbi fájl felkutatása, ha nem rendszerezzük a témáinkat, a blogbejegyzések vázlatait, az elkészült munkákat, a felhasznált fényképeket, az ügyfélvisszajelzéseket, a workshopok vázlatait, hogy csak néhány példát említsek.

Sokkal könnyebb, egyszerűbb és ezáltal produktívabb egy átlátható és kiszámítható rendszerben dolgozni.

Ezért ha most indulsz, mindenképpen javaslom, hogy külön mappákba rendszerezz online és az íróasztalodon is.

Egy ilyen rendszer kiépítése rém egyszerű, ha nulláról indul az ember. Ha pedig már gyűjtögetsz egy ideje, jelölj ki egy napot és vágj rendet a munkáddal kapcsolatos fájlok, jegyzetek között.

 

Nekem ez az 5 dolog sokat segít abban, hogy produktív abban legyek, amikor leülök dolgozni. Neked mi segít még a hatékonyságod javításában?

Csatlakozz a Facebookon a Praxisépítés Online csoportunkhoz, beszélgessünk erről és más témákról is!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.