HOGYAN KERÜLJ BE A MÉDIÁBA?

énmárka praxisépítés

Talán benned is felmerült már a kérdés: hogyan kerülj be a médiába? Azt hiszem, minden szakértő egyik legnagyobb vágyálma az, hogy megjelenjen az írott sajtóban, szerepeljen a tévében, interjút adjon a szakterületét érintő kérdésekben. Tény, hogy a szakértői imázs építéséhez nagy löketet tud adni a médiamegjelenés.

Akár te publikálsz, akár rólad írnak, mindenképpen előnyös a praxisod számára. Természetesen nem mindegy, hogy ezek fizetős megjelenések, vagy “pusztán” a megjelenési lehetőséget kapod. Ne becsüld le az utóbbi jelentőségét sem, hiszen olyan közönséghez juthatsz el ingyen, amiért adott esetben nagy összegeket kéne fizetned hirdetések formájában,

Ne feledkezzünk meg a PR cikkekről sem, amikor te fizetsz azért, hogy írjanak rólad. Persze valószínűleg nem ezzel a lépéssel fogod indítani a praxisod építését a kezdet kezdetén, de azért fontos megemlíteni.

 

NEHÉZ BEKERÜLNI A MÉDIÁBA?

Sokan gondolják úgy, hogy nagyon nehéz bejutni a médiába, vagy azt hiszik, ez csak a kapcsolati hálón keresztül lehetséges. Szerencsére ez azért nem így van, bár valóban nem egyszerű pusztán az utcáról egy tévéstúdióban landolni. Mégsem mondanám, hogy lehetetlen. Velem is így történt legutóbb a PetőfiTV esetében. Megkerestek. És ennyi. Nem minden a kapcsolatokon múlik.

És az esetek többségében tényleg olyan megjelenéseim voltak, ahol semmilyen összeköttetésre nem volt szükségem.

 

A cél persze az, hogy eljuss egy olyan szintre, hogy ne neked kelljen kilincselni, hanem nálad kopogtassanak és kérjenek fel szakértőneként egy-egy műsorra vagy egy cikkhez kapcsoldóan.

 

MIÉRT FONTOS A MÉDIAMEGJELENÉS?

Egyrészt, ahogy már fentebb említettem, építed vele a szakértői imázsodat.

Másrészt lényeges, hogy olyan felületeken jelenj meg, ahol el tudsz érni olyan emberekhez, akik még nem ismernek téged, a munkásságodat. Ismertséget szerezhetsz és el tudod juttatni az üzenetedet a célközönségedhez.

Tehát első lépés, hogy felmérd, hol is van az a releváns közönség (potenciális ügyfelek), akik az adott sajtóorgánumot követik, olvassák. Tudnod kell magyarul, hogy mely médiafelületek iránt érdeklődnek.

Persze nem mindenáron kell bekerülni a médiába és természetesen nem mindegy, mihez adod a nevedet. Biztosan tudsz említeni olyan felületeket, ahova presztizskérdés bekerülni és léteznek azok olyan orgánumok, amelyeket kapásból visszautasítanál.

Első körben, tehát határozd meg te, hol szeretnél megjelenni, mi lenne előnyös a praxisod építése szempontjából és melyek azok a felületek, amelyeket el kell utasítanod, ha esetleg felkérést kapsz. 

 

EZT TUDD A SZAKÉRTŐI MEGJELENÉSEKRŐL

Jó, ha tisztában vagy vele, hogy az esetek többségében a megjelenésekért nem kapsz díjazást, és saját magad reklámozásának lehetősége is korlátozott. Írott sajtóban maximum egy linknyi lehetőséget kapsz általában, ami a weboldaladra mutat, de terméket, szolgáltatást nem említhetsz konkrétan.

Azt viszont megteheted, hogy olyan szófordulatokat, bevett mondatokat tűzöl a beszélgetésbe, a szövegbe, amiből kiviláglik, hogy pontosan kikkel és milyen témban foglalkozol, továbbá, hogy miben tudsz segíteni neki

Tudnod kell, hogy vannak olyan médiumok, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy teljesen új anyagot, cikket küldj nekik, máshol közzétesznek (akár átlinkeléssel) olyan írásokat is, amelyek a saját weboldaladon már megjelentek.

És akkor jöjjenek a konkrét lépések.

 

HOGYAN KERÜLJ BE A MÉDIÁBA?

Ha nincsenek tuti kapcsolataid, amik berepítenek egy-egy szerkesztő postaládájába, telefonos névjegyzékébe, akkor se csüggedj. Vedd kézbe az irányítást.

Ha már kigyűjtötteted, összeírtad hova is szeretnél bekerülni, vedd fel te a kapcsolatot a szerkesztőséggel.

Ha még teljesen kezdő vagy, akkor nem valószínű, hogy a hatalmas nézettségű/olvasószámú felületekre be tudsz kerülni, ezt azért gondolom sejted. De ez nem baj.

Őszintén, ezt is tanulni, szokni kell. Valószínű, hogy ha első tévés megjelenésem a Duna Tv-s lett volna, ott rogyok össze az izgalomtól, Hatalmas, hodály stúdió, díszletek, sminkszoba, frizura, nagy stáb, full profi minden. Nagyon ijesztőek a léptékek. Nekem legalábbis ez volt a benyomásom. Szerencsére akkor már kisebb tévécsatornán többször szerepeltem, így annyira nem vágott földhöz a döbbenet. 🙂

hogyan kerülj be a médiába

Ami a lényeg, kezdd azzal, hogy keresd ki a szerkesztőség kapcsolati adatait és írj egy jó bemutatkozást. A kommunikációd lényege, hogy ajánlj valamit, amivel te segíted őket. Azt hangsúlyozd, hogy nekik miért lesz az hasznos, ha megjelensz, te mit adsz a nézőiknek , olvasóiknak.

Sose úgy induljon a kapcsolatfelvétel, hogy pusztán  ingyenes megjelenési felületet keresel, mert az messziről bűzlik és sehol nem szeretik.

Legyen egy jól öszerakott bemutatkozó rész a küldött anyagodban, ajánlhatsz korábbi írásokat, mutasd meg, mely felületeken tudnak utánad nézni, ha volt már médiamegjelenésed, azt is tüntesd fel.

 

 

HOGYAN TALÁLNAK RÁD?

Hidd el nekem, ez az idő is eljön majd.

Ha már van stabil praxisod, követőid, jó tartalmakat gyártasz, élő közösséget építettél, akkor látják a sajtó képviselői is, hogy értékes, amt csinálsz és van benne fantázia. Engem a BabaMama Expo-ra az egyik szervező a zárt csoportomon keresztül talált meg.  Gondoltad volna ezt? Na én sem.

Fontos az is, hogy amikor a weboldadra, blogodra írsz, akkor mindig jól keresőoptimalizálj. Hiszen kulcsszavakra keresnek a sajtósok is, amikor egy-egy adott témában kutakodnak szakértők után. A jó SEO tartalmakhoz ajánlottam már a Yoast SEO plugint. Használd!

 

HOGYAN KÉSZÜLJ FEL A MEGJELENÉSRE?

A legtöbb helyen megadják a tmát, konkrét kérdéseket, így pl. a tévés szerepléseknél is könnyebben leküzdhető a lámpaláz, hiszen otthon be tudod gyakorolni, amit mondani szeretnél. Az mindenképpen hasznos, ha legalább az első megszólalásod flottul megy, ahogy belemerültök a beszélgetésbe, úgyis lazábbá válsz, de egy jó kezdéssel megragadod a nézők figyelmét is.

Ami az írott sajtót illete, egy jó tanács, visszamutatásra kérd meg az anyagot, mielőtt publikálák. Csekkold, milen változások vannak benne és kérj javítást, kiigazítást, ha ne értesz egyet vaamivel. Könnyebb még ilyenkor belenyúlni, mit később a megjelent anyagba.

Ellenőrizd, hogy a neved, titulusod jól van-e feltüntetve. Jó, ha tudod, hogy a cikk címéről a főszerkesztő dönt és attól függően, hol jelensz meg, ez lehet, hogy egy fokkal hatásvadászabbb cím lesz, mint szeretnéd. Tudod, a lényeg mindig az olvasók figyelmének a megragadása.

 

Remélem, hogy találtál néhány hasznos gondolatot, tanácsot a mai írásomban is. Kívánom, hogy építsd tudatosan a praxisod, ehhez pedig jó eszköz, ha sajtómegjelenéseket is fel tudsz mutatni!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.