HOGYAN KEZDJ EL BLOGOLNI?

online rendszer tartalomstratégia

Hogyan kezdj el blogolni? Biztosan hallottad már, hogy az online rendszered építésének alapeleme a tartalomgyártás, vagyis olyan hasznos bejegyzések, tudásanyagok megjelentetése a felületeiden, amelyek segítenek építeni a szakértői imázsodat és a bizalmat az ügyfeleid irányában.

Ha azonban csak ötletszerűen blogolsz, akkor előbb-utóbb ki fogsz fogyni a témákból.

A blogírás lényege a rendszeresség, következetesség, ami bizony azt jelenti, hogy nem csak akkor írsz, amikor éppen kedved van hozzá.

Miről és  hogyan blogolj? Ebben segít ez a bejegyzés!

HOGYAN KEZDJ EL BLOGOLNI?

 

1. CSAK KEZDD EL!

A blogolás terén is érvényes az a mondás, hogy gyakorlat teszi a mestert. Emlékszem, hogy mennyire kalapált a szívem, hogy mit fog szólni a világ az írományomhoz, amikor ekészültem életem első blogbejegyzésével és rányomtam a közzététel gombra.

Pedig hidd el, senki sem fogja észrevenni, hogy valamit kilőttél az éterbe. Hamar rájössz majd, hogy mekkora munka van abban, hogy a blogbejegyzéseid minél több emberhez, ráadásul releváns közönséghez eljusson.

Magyarán, olyan olvasókat kell elérned, akiknek segítséget jelent, amiről írsz, akiket pont az a téma foglalkoztat, amiben támogatni tudod őket.

Az is teljesen természetes, hogy elsőre nem lesz tökéletes a mű. Az első bejegyzésekben még keresni fogod a saját stílusod, a hangod, és ez az, ami majd alakul szép lassan, ahogy egyre többet és többet írsz.

Mert egyre jobban megy az írás: könnyebben és gördülékenyebben, tehát csak kezdd el!

Jó tanács: ha elkészültél a blogbejegyzéssel, ne élesítsd azonnal. Csak mentsd el vázlatként. Jobb, ha vársz pár órát, vagy legalább egy kis időt, és pihent szemmel, élénk aggyal (tehát nem az írás és a javítgatások lázában égve) újraolvasod az egészet. Így könnyebben rábukkansz az elírásokra, helyesírási hibákra és még időben tudod korrigálni őket.

Nem késő persze utólag sem belnyúlni a bejegyzésekbe, ha utóbb veszed észre a hibát. Mégis, inkább azt javaslom, ha most kezdesz el írni, tedd szokásoddá, hogy hagysz időt magadnak a lektorálásra is.

Szintén segíthet, ha megkérsz valakit, aki “nincs benne a szövegben”, hogy nézze át, érthető-e, nincs-e benne fogalmazási hiba, elütések, nyakatekert mondatok.

2. SEMMI SEM TÖRTÉNIK VÉLETLENÜL!

Manapság nagyon nehéz megszerezni az olvasók figyelmét, érdeklődését. Nem vagy egyedül sem piacon, sem a bloggerek között. Éppen ezért nem engedheted meg magadnak, hogy csak úgy céltalanul írogass bele a világba.

Ha nincs fontos, hasznos mondaivalód, inkább ne posztolj semmit. Az olvasók jobban értékelik a minőségi tartalmat, ezért törekedj arra, hogy te is a minőséget tartsd szem előtt a mennyiséggel szemben.

Mindig minden okkal történik, ami az oldaladat illeti, ezt jegyezd meg jól! Üzleti oldalon alapvetés, hogy stratégia alapján dolgozunk. Persze lehet anélkül is, de akkor inkább egy tengeren hánykolódó hajóhoz fog hasonlítani az üzleti vállalkozásod.

A stratégia tehát magában foglalja a blogod gondozását is.

Ha nincs kidolgozott stratégiád a praxisod építésében, EBBEN A FORMÁBAN tudok segíteni személyre szabottan, ha szeretnéd.

3. EDITORIAL CALENDAR

Ha WordPress-t használsz, segítségedre lehet az azonos nevű plugin (bővítmény), mellyel előre megtervezheted, mikor milyen bejegyzéseket fogsz posztolni. De kiválóan alkalmas a célra egyébként egy jegyzetfüzet vagy egy excel fájl is.

Döntsd el, hogy milyen gyakran fogsz posztolni. Tervezd meg, hogy mely napokon fogsz írni, mikor fogsz anyagot gyűjteni, ha szükséges és nem csak saját kútfőből dolgozol. Ha így van, a források megjelöléséről soha ne feledkezz meg!

A blogolás, ahogy látod 3 lépcsős folyamat.

1. adat/témagyűjtés 2. írás 3. posztolás, terjesztés.

Nem tilos ugyanarról a témáról többször is írni, mindig kicsit más aspektusból, vagy kibontva egyes elemeket.

Néha érdemes összefoglalókat is készíteni, egy adott témához kapcsolódó írásaidat egy bejegyzésbe beillesztheted.

Ne feledkezz meg a linkekről sem! Ha írtál már abban témában hasonló bejegyzést, ami kiegészíti az aktuális írásodat, nyugodtan hivatkozz rá a blogbejegyzésedben, ezek a linkek erősítik az oldaladat keresőoptimalizálási (SEO) szempontból is.

Írhatnánk akár egy 4. pontot is a blogoláshoz: ez a posztok utóélete. Néha nem árt ugyanis átnézni a régebbi bejegyzéseket. Lehet-e másképp kategorizálni, linkeket módosítani benne. Új bejegyzések linkjét, tudásanyagok linkjét elhelyezni benne.

4. MIRŐL ÍRJ?

Szedd össze az alap témaköreidet a munkáddal kapcsolatban, ezek lesznek a fő kulcsszavak, amelyek köré épül a blogod. Lehetnek ezek  Kategóriák, vagy Címkék. A keresőoptimalizás miatt fontos, hogy tudatosan használd ezeket a témaköröket. Írj össze néhány posztötletet az adott témakörrel kapcsolatban, idődről időre nézd át a jegyzeteidet.

Ha hosszú távra tervezel, meglátod, a kezdeti ötletroham után téged is utolér az a  fázis, amikor leülsz, mert írnod kell és pont abban a pillanatban fog kiürülni a fejed és semmi sem jut hirtelen eszedbe, amiről írhatnál.

Nos, ilyenkor tesznek jó szolgálatot a kis jegyzeteid, témavázlataid.

Javaslom, hogy legyen egy noteszed, vagy egy mappád a telefonos jegyzeteid között, amibe fel tudod jegyezni a hirtelen támadt ötleteidet. Mert hidd el, a múzsa leglehetetlenebb helyzetekben fog homlokon csókolni. Ezért praktikus, ha ilyenkor kéznél van a kis noteszed vagy legalább a telefonod.

Appok, ahova jegyzetelhetsz: sima jegyzetek a telefonon, Evernote, Trello, Wunderlist.

5. A BLOGOLÁS CSAK A KEZDET!

Ha elkészült a bejegyzésed és közzétetted az oldaldon, azzal még nincs vége a történetnek.

Igazából itt kezdődik a bejegyzésed élete. Mert el kell juttatnod a releváns közösségednek.

Ahogy az első pontban is írtam, kicsi a valószínűsége annak, hogy csak úgy rád találnak az olvasók és hatalmas olvasottságot generálsz mindenféle marketing-módszerek bevetése nélkül!

Lássuk, mit tehetsz azért, hogy több emberhez eljusson az írásod (és szakmai tudásod, egyáltalán a létezésed híre):

  • Tedd közzé a Facebook oldaladon
  • Posztold a zárt csoportodban
  • Küldd ki hírlevélben
  • Pinneld a bejegyzésben szereplő képet és tedd ki Pinterest táblára (Chrome bögészőben van ehhez Pinterest bővítmény)
  • A képet megoszthatod Instagramon is, a blogbejegyzés linkjét pedig tedd mindig a névjegybe
  • Most már Instagram Storyban is lehet linket elhelyezni 10.000 követőszám alatt is
  • Facebook hirdetésben népszerűsítheted a blogbejegyzésedet
  • Elküldheted a stratégiai partnereidnek, hogy osszák meg ők is a felületeiken.

Még több írásomat megtalálod a tartalomstratégiáról ITT.

Ha szeretnél személyre szabott segítséget abban, hogy összeállítsd a célközönségedre és szakterületedre figyelemmel a hosszú távon működő tartalomstratégiádat, tarts velem október 26-án a Tartalomstratégia Workshopon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.