imposztor szindróma

IMPOSZTOR SZINDRÓMA

praxisépítés

Az imposztor szindróma számos kezdő és gyakorló segítőt érint. Miközben próbálsz sikeres praxist építeni, előfordul, hogy saját gátjaiddal is szembetalálod magad. Ebben a bejegyzésben az imposztor szindróma felismeréséről és leküzdéséről olvashatsz.

MI IS AZ AZ IMPOSZTOR SZINDRÓMA? 

Lehet, hogy már a sokadik továbbképzéseden vagy túl, számos pozitív visszajelzést kaptál segítőként, sok-sok szakmai eredményed, elismerésed bizonyítja, hogy érték, amit adsz, mégis legbelül mardos egy érzés, hogy nem vagy elég jó. Félsz attól, hogy ezt mások is meglátják és tudni fogják, hogy egy csaló vagy (imposztor= szélhámos, innen az elnevezés), hogy azt gondolják rólad, hogy valójában átvered az embereket.

Nem is gondolnád, hány meg hány sikeres ember – köztük vállalkozók: segítők, coachok – szenved ettől az érzéstől! A jelenség egyáltalán nem csak a kezdő praxisépítőket érinti!

Az is könnyen lehet, hogy ez a belső félelem nincs állandóan jelen a tudatodban, ám időszakonként mégis rád tör, érdemes megnézni ebben az esetben: mikor, hogyan jelentkezik ez az érzés?

HOGYAN GYŐZD LE AZ IMPOSZTOR SZINDRÓMÁT?

 

1. ISMERD FEL A KORLÁTOZÓ HIEDELMEIDET!

Első lépésként fontos, hogy egyáltalán felismerd, hogy milyen korlátozó hiedelmeid vannak! Pl.

  • Kezdő vagyok, nincs elég tapasztalatom!
  • Meg tanulnom kellene, nincs elég tudásom!
  • Túl fiatal vagyok én ehhez!
  • Túl öreg vagyok én ehhez!

Tudatosíts, hogy ezek a gondolatok valójában blokkok, a saját gátjaid, amiket magadnak állítottál. Gondold végig, hogy miben akadályoznak ezek a hiedelmek a munkád során, a praxisod építésében? Miben nyilvánulnak meg konkrétan a gyakorlatban?

 

2. FOGADD EL A HIEDELMEK LÉTEZÉSÉT!

Fogadd el, hogy ezek a blokkok léteznek benned. Máskülönben nem fogsz lépéseket tenni a felszámolásuk érdekében. Gondolj arra, hogy nem vagy egyedül ezekkel a hiedelmekkel, más coachok, segítők éppen úgy küzdenek vele (még ha nem is mutatják). Azért, mert a felszínen nem látszik, ne hidd, csak te küzdesz vele. Az imposztor szindróma valójában benned lakozik, a te gátad és semmi köze a külvilágban lezajló folyamatokhoz.

Ezek a hiedelmek pedig sosem jelentik azt, hogy nem lehetsz sikeres, csupán annyit üzennek neked, hogy foglalkoznod kell velük, dolgoznod kell rajtuk.

 

3. VÁLTOZTASD ÁT A HIEDELMEIDET!

Ha felismerted és elfogadtad a korlátozó hidedelmeid létezését, a következő lépés, hogyan fordítsd át a negatív hiedelmeket pozitív hitté, meggyőződéssé.

Pl. Mi az, amiben fiatal korod erőssé tesz, hogyan segít téged abban, hogy minél jobb segítővé válj?

Hiszen egy fiatalabb kor annyit jelent(het), hogy több energiád van, lendületes vagy, kíváncsi vagy, nincsenek megrögzött sémáid, a nyitottság is előnyödre válhat.

Természetesen a felsoroltak nem feltétlenül kor függvényei, de érted a lényeget. Mit ad neked az, hogy fiatal titánként vágsz bele a praxisépítésbe?

Ugyanígy: milyen előnye van annak, ha már a tapasztaltabb, esetleg idősebb generációhoz tartozol? Mire tudsz építeni? Hogyan tudod átfordítani a negatív hiedelmedet pozitív hitté?

Az imposztor szindróma addig korlátoz csak, amíg szembe nem nézel a saját korlátaiddal és át nem lépsz rajtuk!

Készíts listát arról, miért érdemled meg, hogy sikeres legyen a praxisod. Mik a jelei, hogy már most sikeres vagy valamiben? Pl. kitartó vagy, folyamatosan képezed magad, eredményes folyamatokat zársz ügyfelekkel.

 

4. KÉSZÍTS AKCIÓTERVET!

Gondold át, milyen lépések segíthetnek abban, hogy túllépj az imposztor szindrómán. Készíts “akciótervet”!

Írj össze olyan apró lépéseket, amelyek ahhoz vezetnek, hogy leszámolj a benned élő negatív hiedelmekkel.

Beszélgess olyan segítőkkel, kollégákkal, akik maguk is megélték az imposztor szindróma visszahúzó hatását. Kérdezd meg, ők hogy jutottak túl rajta, nekik mi segített?

Keress példaképeket. Ha neked a fiatal korod, a tapasztalatok hiánya a gátad, keress olyan segítőket, akik kezdőként is sikeresek, gyorsabban fejlődnek és érnek el szakmai eredményeket! Ők mit csinálnak másképp mint te?

Határozz meg 3 konkrét lépést már erre  hétre, amiket megteszel azért, hogy dolgozz azon, hogy szembenézz és leszámolj az imposztor szindrómával!

 

5. FEJEZD BE AZ ÖSSZEHASONLÍTGATÁST!

Jó ha tudod, hogy amikor folyamatosan másokhoz méred, viszonyítod magad, az ugyanúgy a belső gátjaidat erősíti. A helyzet az, hogy nem láthatsz rá tökéletesen arra, mások hogyan dolgoznak, valójában mennyire sikeresek. Amivel a közösségi oldalakon találkozol, az mindig csak a felszín, ám sosem a design és a lájkok száma dönti el, kinek mekkora az ügyfélköre. Ne dőlj be a látszatnak. Segíthet ebben, ha tudatosítod, hogy a praxisépítés egy hosszú-hosszú folyamat és elfogadod, hogy nem egyik napról a másikra indul be a vállalkozásod.

 

+1. ÉLVEZD A MUNKÁD!

Utoljára, de nem utolsósorban, nagyon fontos, hogy élvezd  is a munkádat! Mivel ez a hivatásod, amivel jó esetben még legalább 20-30 évig foglalkozni szeretnél  (lehetőleg kiégés nélkül), nagyon nem mindegy, milyen szemlélettel állsz a napi munkádhoz, az előtted álló kihívásokhoz. Vedd könnyebben a dolgokat.

Hiszen, ha belegondolsz, a sikered, az eredményességed nem csak a bankszámlád függvénye.

Gondold át, milyen más szempontokat veszel még figyelembe, ha a munkádra gondolsz!

Pl. Ez nem csak egy állás  (remélhetőleg) számodra, hanem élethivatás.

Azzal foglakozol, amivel szeretsz.

Olyan emberekkel dolgozol, akikkel tudsz kapcsolódni.

Gondolj bele, milyen felsőbb eszmék vezetnek, amikor leülsz egy ügyféllel vagy a monitor elé?

 

Remélem ez az 5+1 gondolat neked is ad valamit ahhoz, hogy szembenézz az imposztor szindrómával és dolgozz magadon!

Beszélgess velünk a témáról a Praxisépítők zárt csoportjában, ahol kezdő és tapasztalt segítők gyűlnek össze, hogy egymással megosszák gondolataikat pl. az imposztor szindrómáról is! 🙂 Csatlakozás a csoporthoz itt. 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.