PRAXIS INTERJÚ: KERESZTÚRI-TÓTH KRISZTA

interjú

Ebben a sorozatban olyan coachokkal, segítőkkel készített interjúkat olvashatsz, akik már felépítették a praxisukat, kialakult ügyfélkörük van.

Kíváncsi vagy, ők hogy csinálták?
Milyen módszerekkel építkeztek?


Kövesd a blogot és olvasd el a sikertörténeteket! Ebben a részben 
Keresztúri- Tóth Krisztát ismerheted meg.

K: Mivel foglalkozol, kiknek segítesz Kriszta? 

K: Párkapcsolati tanácsadó, mediátor és life coach vagyok. Párokkal dolgozom. Induló pároknak segítek tudatosan felkészülni hosszútávú, boldog kapcsolatra. Kisgyermekes párokat támogatok, hogy a baba érkezése ne eredményezze a párkapcsolat krízisét, és a szülők eltávolodását. Illetve válás előtt álló pároknak segítek abban, hogy tisztábban lássanak a saját kapcsolatukat illetően. Mentsék meg vagy, ha nincs esély arra, hogy vissza találjanak egymáshoz, lehetőleg békében váljanak el.

A másik projektemben olyan különvált embereknek segítek, akik szülőpárként szeretnének jól együttműködni a gyerekeik érdekében. Akik elfogadták és érzik a súlyát annak, hogy a válásuktól függetlenül mindketten nagyon fontos személyek a gyerekeik életében. Rendkívül fontos az, hogy ők ketten hogyan kommunikálnak egymással, egymásról.

Oldalaim:

Nő a tét! www.noatet.hu

www.egyutt-neveles.hu

 

K: Miért kezdtél el ezzel a területtel foglalkozni?

K: Mindig emberekkel foglalkoztam, közel állt hozzám a segítő foglalkozások világa. Középiskolai tanárként anno, sokszor tiszteltek meg bizalmukkal a tanítványaim és szüleik. A gyerekeim születése döntöttem úgy, hogy szeretnék ezzel a területtel foglalkozni. Először a life coaching irányába indultam, utána találtam a mediációra, aminél éreztem, hogy ez nagyon az én területem. Hasonló felismerés volt, amikor az egyéni konzultációk felől elmozdultam a párok felé.

 

K: Hogy emlékszel, mi okozta a legnagyobb nehézséget számodra a praxisod elindításában és hogyan kerekedtél felül ezen?

K: A legnagyobb nehézséget a kliens szerzés jelentette. A párkapcsolati tanácsadás, a párterápia nagyon érzékeny terület. Tapasztalataim szerint a kliensek sokszor a szüleiknek, a barátaiknak sem mesélnek a nehézségeikről. Éppen ezért az egymásnak ajánlások csak sok-sok idő elteltével indultak el.

 

K: Milyen módszerekkel építkeztél? Milyen online és offline platformokat használtál?

K: Online: Azt tapasztaltam, hogy folyamatosan fejlődni kell ezen a területen is. Én már a harmadik honlapomnál járok, mert mindig találok valamilyen jobb megoldást. A honlapon kívül a közösségi média felületeket használom.

Offline: Baba-mama klubokba járok rövid előadásokat tartani, illetve vidéken és Budapesten is szerveztem olyan női kört, ahol a párkapcsolatok, az önismeret, az önbizalom volt a fókuszban.

Fél évente pro bono is szervezek párkapcsolati tanácsadást egy-egy délutánra. Ennek a célja az, hogy az érdeklődő párok kipróbálhassák milyen is egy konzultáció menete, hangulata. Valamint 60 perc beszélgetés után döntést hozhassanak a további lépéseikről.

 

K: Mennyi idő kellett, hogy igazán beinduljon a praxisod?

K: Az én esetemben 3 év kellett a praxis beindulásához.

 

K: Mit gondolsz, mitől jó coach,tanácsadó valaki?

K: Szerintem a titok a tanácsadó személyiségében rejlik. Mennyire hiteles valaki a kliens szemében, mennyire tud olyan légkört teremteni, ahol a kliens biztonságban érzi magát. Éppen ezért érdekes, hogy hiába tanulja 10 segítő ugyan azt a módszert, mind a tízen másképpen fogják azt használni, mert a személyiségük, a korábbi tudásuk, tapasztalataik mind számítanak.

Nagyon fontosnak tartom a minőségi tanulmányokat, amelyek nem érnek véget a diploma, tanúsítvány megszerzésével, folyamatosan képezni kell magunkat. Egyrészt mindig lehet új ismereteket szerezni, másrészt úgy tapasztaltam a kliensektől nagyon sokat lehet, és kell is tanulni.

 

K: Mit szeretsz leginkább a munkádban?

K: Azt szeretem a legjobban és az tölt fel leginkább, amikor úgy búcsúzok el a klienseimtől, hogy látom rajtuk az előre lépést. Látom, hogy sikerült egy-két olyan mondatot mondanom, amin keresztül jobban megértették magukat, a társukat. Esetleg teremtettem olyan, biztonságos hangulatot, ahol másképpen tudták elmondani egymásnak a gondolataikat, mint otthon.  Arról a szituációról nem is beszélve, amikor egy válás szélén álló pár tagjai találnak vissza egymáshoz.

 

K: Milyen terveid vannak a közeljövőben/min dolgozol most?

K: Az Érzelmi Fókuszú Párterápiás módszer alapján csoportokat szervezünk párkapcsolati témákban. Úgy látom, hogy nagyon kevés pár kap induláskor megfelelő felkészítést. Az egyházak esetében vannak nagyon alapos, nagyon minőségi programok, de sok esetben puszta formalitás a jegyes oktatás. Akik nem vesznek ilyen beszélgetéseken részt, azok szinte minden előzetes felkészülés nélkül indítanak el egy párkapcsolatot. Sok fiatal pár keres meg azzal, hogy rossz mintákat láttak maguk körül és nem szeretnék ezeket a hibákat elkövetni. Tehát lesznek csoportok induló pároknak és szervezünk olyan csoportokat is, ahol hasonló élethelyzetben lévő párok találkozhatnak. Például kisgyermekes szülők vagy olyan párok, akik érzik, hogy kissé elszürkült a kapcsolatuk és szeretnének tenni a boldogságukért.

Valamint ismét tanulok valami újat. Az online tanácsadás területén képzem magam tovább.

 

K: Mit üzensz azoknak, akik most vágnak bele a praxisépítésbe?

K: Több üzenetem is van:

  • Tartsatok ki azokon a napokon is, amikor teljesen reménytelennek tűnik a jövő!
  • Adjatok időt a vállalkozásotok beindulásának!
  • Tartsátok a kapcsolatot hasonló szituációban lévő segítőkkel! Például Kata csoportjában. 😊
  • Keressetek mentorokat, akiktől tanulhattok, inspirálódhattok!
  • Kicsit feszegessétek a határaitokat!

 

A sorozat hamarosan folytatódik! Addig is, várlak szeretettel a Praxisépítők Zárt Csoportjában a Facebookon. KATTINTS A BELÉPÉSHEZ! 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.