PRAXIS INTERJÚ: MAYR ÉVA

interjú

Ebben a sorozatban olyan coachokkal, tanácsadókkal, segítőkkel készített interjúkat olvashatsz, akik már felépítették a praxisukat, kialakult ügyfélkörük van.

Kíváncsi vagy, ők hogy csinálták?
Milyen módszerekkel építkeztek?


Kövesd a blogot és olvasd el a sikertörténeteket! Ebben a részben 
Mayr Évát, Mevut ismerheted meg.

 

K: Mivel foglalkozol, kiknek segítesz (weboldal link)?

M: Anyukáknak segítek visszatalálni a középpontjukhoz. Valaki azt mondta egyszer, van egy képességem, hogy az embereket gyógyítsam a szavaimmal. Átérzem a problémáikat és vissza tudom tükrözni ezeket számukra, ami gyógyító hatással van. Ennek csak egy formája a jóga, amelybe csomagolom. Annak is egy tradicionális, ősi formája. Kiegészítve sok nyugati és keleti filozófiai irányzattal.

Az OnlineJógaAkadémia az a közösség, amelyet létrehoztam 2015-ben.

MoMYoga Klub * Online Jóga Akadémia * Instagram * Youtube csatorna * Facebook oldal * Facebook csoport

 

K: Miért lettél coach?

M: Itt most mind a coachingról, mind a jógáról elmesélném, hogyan indultam.

Hogy miért választottam 2010-ben második szakmámnak a coachingot? Azért, mert az érdeklődésem a pszichológia iránt olyan erős volt, hogy azt mondtam magamnak, ha erre nincs időm, akkor nem sok értelme van számomra más dolgoknak sem. Egyszerűen kell, hogy találjak erre időt. Sajnálatos módon akkor az összes pszichológiai jellegű képzés 6 éves volt, leginkább nappali tagozaton. Én pedig már dolgoztam. Érdekes, hogy ugyanekkor egy cége

s tréningen a tréner azt mondta nekem, amikor a coachingot tanultuk és látta az első gyakorlásaimat, hogy elemi tehetségem van hozzá. Akkor még alig tudta valaki kis hazánkban, mit jelent a coaching. Ez megragadt bennem és számomra a coaching az emberek megértésének eszköze lett és úgy gondoltam, a pszichológiát elengedem, átkeretezem és coachingot tanulok. Egyszóval igent mondtam a saját belső igényemre. Így lettem coach.

Ugyanígy indult el a jóga mélyebb megismerése is. Maga a jógázás, jóga megismerése még a ’90-es évek elején indult, de oktatni csak 5 éve kezdtem. Elemi erővel tört fel bennem, hogy szeretnék mélyebben tanulni a jógáról és rendszerbe foglalni a tudásom, amit majd átadok másoknak.

És az élet ebben a pillanatban egy kisgyermek mellett megint megadta a lehetőséget  a tanulásra én pedig éltem vele. Nem, nem volt egyszerű, sőt, család-próbáló volt, de nagyon erős belső igényem volt rá.  Ez az én küldetésem.

 

K: Hogy emlékszel, mi okozta a legnagyobb nehézséget számodra az elindulásnál és hogyan kerekedtél felül ezen?

M: A legelső cégemet a világválság után alapítottuk. Üzleti tervvel, marketinggel, építkezéssel. Kemény 2 éves építkezés volt mögöttünk. Kisgyermek mellett ez eléggé anyukát próbáló feladat. Pénztárcát sem kímélő. Így a válság után különösen az volt. Akkor is beigazolódott, ami szinte minden magán és üzleti projektemben is igaz: érdemes a költségeket és az időigényt is 1,5-2-vel beszorozni, mert váratlan események mindig vannak. Mindig kell B terv. Így akkor a beindulásra szánt idő nem volt elegendő, több időt kellett volna rá szánnunk.

Másodszor már ezzel a tapasztalattal kezdtem el fokozatosan építkezni és az elvárásaim teljesen reálisak voltak. Nagyon jól tudtam szabályozni mind az időbeli, mind a pénzbeli elvárásaimat.

A legnagyobb nehézséget az adja, hogy az alkotás és a cégmenedzsment időbeli arányát nehéz optimálisan tartani. Sokkal több idő kell egy cég menedzselésére, mint az ember elsőre gondolná. Ezért dolgozik nálam most 5-6 ember, mert tudatosan szeretem az időmet alkotással tölteni. És az alkotásra is annyi időt szánok, amelyet még nem a családomtól vonok el. Néha azért muszáj megint csak igent mondani a saját igényemre, hogy alkossak. Ez az én self-coachingom.

 

K: Milyen módszerekkel építkeztél? Milyen online és offline platformokat használtál?

M: Alapvetően online a vállalkozásom, ez benne is van a nevében. Így a weboldal, a Facebook és a Youtube a fő elérési csatornáim. Elég technikaigényes az én szolgáltatásom, mert különböző jogosultsági szintek szükségesek ahhoz, hogy be tudjuk állítani, ki milyen tanfolyamhoz fér hozzá.

Nagyon fontos a bizalomépítés, ezért elsősorban a rövid és hosszabb ízelítő videók azok, amelyekben az emberek megérezhetik, hogy igen, erre van szükségem. Ki is tudják próbálni. Nem túlzok, már az első napokban érzik a változást.

Emellett fontos kiegészítő eleme a vállalkozásomnak, hogy sokan személyesen is ismernek, több százan jártak már az óráimról, workshopjaimon. Így ez a fajta kapcsolat is fontos.

 

K: Mennyi idő kellett, hogy igazán beinduljon a praxisod?

M: Az első vállalkozásomnál – coaching – a 2 év nem volt elegendő, a válság után. A jógás vállalkozásom már 5 éves, az elejétől kitermeli a költségeit és szépen fejlődik. Nálam az a helyzet, hogy folyamatosan szinteket lépek a cégben és mindig van egy újabb lépcső, amelyet szeretnék megugrani. Így én úgy élem meg, hogy folyamatosan újraindulunk és újra beindulunk.

Például most év végén elindítottam a MoMYoga Klubot, amelynek óriási sikere van. Ez egyfajta self-coaching program, amely segít az anyukáknak testileg, lelkileg közelebb kerülni magukhoz. Már az elején óriási érdeklődés kíséri. A terveim azonban végtelenek és ezért már most tervezem a következő tanfolyamokat nekik is. Szóval ez is beindult már, de az én fejemben még csak az elején tartunk.

Összefoglalva az első tanfolyamokra is bőven volt igény. És e köré szépen köré szerveztem az újabbakat. Egy folyamatos beindulásban vagyunk. Ehhez azonban kellett a több éves tapasztalat a korábbi cégemmel. Tudomásul kell venni, ha folyamatosan beruházunk a cégbe, azaz terjeszkedünk, akkor az erőforrás igényes.

 

K: Mit gondolsz, mitől jó coach/tanácsadó valaki?

M: Szerintem a coaching arról szól, hogy meg tudom a másikat hallgatni őszintén, úgy, mintha a legjobb barátja lennék. És ez gyógyító hatású. Semmi másra nincs szüksége. És még időre. Ez azonban nagyon ritka pillanat, hogy ilyen szintű bizalom létre tud jönni. Tehát az olyan személyiségű coach „jó”, aki a saját középpontjában tud maradni, azaz nem kibillenthető és tényleg egy olyan ember, akire rá lehet bízni a titkainkat. És mivel tényleg ilyen, ezt az ügyfél is érzi. Ez nagyon egyszerűen hangzik, azonban megvalósítani nagyon nehéz: ehhez magunkon kell sokat dolgozni érzelmileg.

 

K: Mit szeretsz leginkább a munkádban?

M: Azt, hogy az embereknek adhatok, az anyukák előbbre vannak minden egyes órával, alkalommal. Imádom, ahogy felfedezik a saját erejüket, a saját könnyeik árán átváltoznak és megerősödnek. Örülök, hogy ennek részese lehetek.

 

K: Milyen terveid vannak a közeljövőben/min dolgozol most?

M: Hú, az én nagy tanulnivalóm a türelem. Az első a MoMYoga Klub tökéletesítése és ennek kapcsán új tanfolyamok is meg fognak jelenni. Emellett szeretném, ha minél több helyre eljutna a híre ennek a lehetőségnek, amely egy csodás self-coaching módszer. Úgyhogy mind tartalmilag, mind üzletileg fejlődni szeretnék. És ez után kacsingatok egy még nagyobb lépéssel, de erről majd legközelebb mesélek.

 

K: Mit üzensz azoknak, akik most vágnak bele a praxisépítésbe?

M: Nemrég olvastam erről egy jó cikket, amely összefoglalt mindent, amit mondanék. Gyakorlatilag nem elmondható, milyen vállalkozni. Csak tapasztalni lehet. Fel kell készülni arra, hogy sokkal több időre és pénzre lehet szükség, mint amire az elején gondoltunk. Nagyon sok függ attól, hogy új területen vállalkozunk, vagy olyanon, amely piacot már ismerünk. Előbbi esetben mindenképpen lépésről lépésre építkeznék, tesztelgetném, mi működik és mi nem. Ami biztosan működik: a rendszeres, kitartó munka. Viszont az első év nehéz lehet lelkileg: nehéz egy évig csak adni és mindent beletenni a vállalkozásba (pénzt, időt, energiát), cserébe kevesebbet kapni, mint mondjuk korábban egy munkahelyen. Számolni kell a változó pénzáramlással is, továbbá azzal is, hogy folyamatosan érdemes beruházni és fejlődni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.