szakértő imázs írj könyvet

SZAKÉRTŐI IMÁZS ÉPÍTÉSE, ÍRJ KÖNYVET!

énmárka

Hogy miért írj könyvet? Biztosan te is hallottad már te is hallottad azt a mondást, hogy akkor számítasz igazán szakértőnek a témádban, ha

1. szerepeltél már a tévében

2. írtál könyvet.

Gondolom, neked is célod a szakértői imázs építése, ezért arra biztatlak, állj neki és írd meg életed első könyvét (majd a továbbiakat… )!

Nekem a tévés szereplés hamarabb jött el az életemben, mint a saját könyv, de valljuk meg őszintén, az, hogy meghívnak-e egy tévés műsorba, nem csupán rajtad múlik. Ám a könyvírásnak bármikor nekiállhatsz!

No persze azért nem bármikor, hanem egész pontosan akkor, amikor úgy érzed, hogy már egy nagy kerek egésszé összeállt egy tudásanyag a fejedben és kész vagy ezt  másokkal is megosztani.

Ebben a bejegyzésben segítek, hogyan is írj könyvet szakértőként!

 

SZAKÉRTŐI IMÁZS ÉPÍTÉSE, ÍRJ KÖNYVET!

 

Mert egy szak(értői)könyv azért teljesen más, mint egy regény vagy novelláskötet. Nem az ihlet meg a múzsa csókja sodor magával, ellenben nagyon is precízen, pontosan és logikusan felépítve,  ám mégis az olvasók számára is közérhető formában kell átadnod a tudásodat.

szakértő imázs írj könyvetVegyük át együtt a könyvírás folyamatát, amit én a Tabuk nélkül az anyaság első évéről és a Gazdálkodj okosan az időddel anyaként! 66 idővarázs módszer anyáknak című ebookok megírása  is követtem.

Igen, ezek ebookok még jelenleg, hiszen a könyvkiadás önmagában egy félmilliós költséggel járó hóka-móka. Ráadásul ha nem magánkiadásban adod ki és terjeszted majd a könyvedet, hanem könyvesbolti hálózatokon keresztül, akkor kb. semmi hasznod nem marad rajta. Sajnos ez a nagy magyar helyzet.

De ez akár egy külön bejegyzés témája lehet, egyelőre írjuk meg azt a könyvet! 🙂

 

SZAKÉRTŐI IMÁZS ÉPÍTÉSE, ÍRJ KÖNYVET!

 

1. TÉMAVÁLASZTÁS

Első lépésben azt kell eldöntened, miről is szeretnél írni, gondolom eddig logikus a folyamat. Értem ezalatt azt is, hogy döntened kell arról, mit írsz bele egy adott könyvbe, milyen mélységekig merülsz el a témában.

Mi az, ami esetleg egy külön könyv témája is lehet?

Mi az a logikus egész, ami mindenképpen összetartozik?

Milyen fejezetei lesznek?

A fejezeteken belül milyen alcímeket tudsz kidolgozni?

Így tulajdonképpen egy vázlatot is összedobtál magadnak, ez lesz a sorvezetőd az írás során.

Ne lepődj meg, ha menet közben úgy érzed majd, hogy bizonyos részek mégis jobban passzolnak máshova! Nyugodtan bíráld felül az eredeti terveidet. Hisz írás közben látod igazán, mi hova illik inkább tartalmilag.

 

2. AZ ÍRÁS

Az írás bizony időigényes dolog és nem elég rá napi tíz perc. El kell fogadnod, hogy ha írsz, az bizony elmélyült munkát igényel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy átmenetileg le kell mondanod egyéb tevékenységekről. Én például elég látványosan visszafogtam a jelenlétem a Facebokon és a csoportokban sem pörögtem úgy, mialatt a könyvírás finisében voltam. Néhány posztot időzítettem, esténként olykor ránéztem a felületeimre, de pl. blogposzt írására nem nagyon volt időm abban az időszakban, amikor a könyvet írtam, inkább régi bejegyzéseket osztottam meg.

Ha megfogadsz egy tanácsot, jelölj ki egy olyan idősávot a napodban, amikor biztosan van legalább 1-2 nyugodt, zavartalan órád teljes figyelmeddel az írásban elmerülni.

Nekem az vált be, hogy reggel korábban keltem és amíg a család aludt, a reggeli friss tudatomat használtam ki a kreatív alkotófolyamatra. Ha meg éjszakai bagoly vagy, lehet, hogy neked éppen az éjszakai írás válik be. Ez rajtad áll!

 

4. MINDEN NAP FOGLALKOZZ VELE!

Egy a lényeg, következetesen, minden nap le kell ülnöd írni, ha van kedved, ha nincs. Mert ha egyszer nincs, akkor lehet másnap se lesz és igen gyorsan az asztalfiókba kerül (akarom mondani a klaviatúrában ragad) a mondanivalód.

Ha már unod a pötyögést, Chrome böngészőben megnyitva a Google Docs-ot akár hangvezérelt írással is írhatsz. Igaz, a program sajnos nem tesz írásjeleket, nincsenek tagolások, ezt mindenképpen utólag kell majd korrektúráznod. Bevallom, nálam már eljött az a pont írás közben, hogy már csupán a változatosság kedvééért is bevetettem ezt a technikát is, hogy haladjak a könyvemmel.

Jó ha tudod, hogy egy szakmai könyvet megírni nem egy-két két lesz. Legalább néhány hónapot szánj rá az anyaggyűjtéstől a kiadásig. Ez azt jelenti, hogy ha belevágsz, akkor valóban minden egyes nap foglalkoznod kell valamennyit a könyvvel! Erre készülj-lelkileg is!

szakértői imázs írj könyvetPróbáld azért amennyire lehet tartani magad az eredeti vázlatodhoz, mert tapasztalatból tudom, nagyon össze tudja az ember kavarni a szálakat, ha ötvenszer átcsoportosítja-újratervezi a témaköröket s a végén már azt sem tudja, hogyan is lenne a leglogikusabb a felépítés.

Ha elakadsz, inkább vonj be egy külső szemlélőt, akár a barátnődet, párodat. Nyilván nem a tartalmi részekben kell kikérned a tanácsát, hiszen a te gondolataid, tudásod jelennek majd meg a könyvben, de a könyv felépítését megvitathatod nyugodtan másokkal is.

 

5. KÉPEK-KORREKTÚRA-FORMÁZÁS

A munka oroszlánrészével megvagy amikor pont került a befejező mondat végére.

Ám mégsem hitegetlek, hogy innentől kisujjból kirázod  majd a továbbiakat, attól is függ persze, hogy mennyire vagy egy techie-beállítottságú, illetve hogy mennyire szeretsz betűtípusokkal, margókkal molyolni. Word-google docs, nekem a könyv formázásához nekem pl. olyan rejtett funkciókat is elő kellett bányásznom, amit egyébként szimpla hétköznapokon nem is használok.

Van automatikus helyesírás ellenőrzés ugyan, de ebben azért ne bízz meg 100%-osan. Hiába olvasod át hatvanszor a kéziratot, akkor is maradnak benne elütések, hibák, ezért a legokosabb, ha felkérsz valakit, hogy lektorálja a kész művet. Vagy legalább küldd el a kéziratot pár ismerősnek, barátnak, akikben megbízol, hogy olvassák át és jelezzék a helyesírási hibákat, elírásokat, elütéseket.

A Word el tudja készíteni a tartalomjegyzéket is automatikusan, ha jól tagoltál, azaz vannak fejezetek-alcímek.

Írd meg az előszót-utószót, ha szeretnéd. Gondold át, szeretnél-e  felkérni valakit, hogy írjon ajánlót a könyvedhez.

Ha más forrásokat is használsz, mástól idézel, ezt se felejtsd el jelölni, külön kigyűjteni!

A képek kapcsán: ebook-hoz használhatsz szabad felhasználású képeket is, de felkérhetsz akár egy grafikust is a munkára. Igazából ezen a téren is sok mindennél csak a pénztárcád vastagsága szab határt!

 

6. A BORÍTÓ

Az emberek szeretik a szép, szemrevaló könyvborítókat, akkor is ha egy szakkönyvről, és akkor is, ha egyébként egy ebook formátumú kiadványról van szó.

Ha már van követőbázisod, akár szavazásra is bocsáthatod, hogy válasszák ki ők, melyik borítót tartják a legtetszetősebbnek. Az efajta beharangozás- felcsigázás, pl. hogy készül az új könyved a könyvmarketing fontos része. Erről szintén órákat lehetne beszélni, talán egy külön posztban írok majd a könyvmarketingről is, amellyel most szólok, legalább olyan fontos foglalkoznod, mint magával a könyv megírásával és megjelentetésével.

Ingyenes könyvborító sablonokat találsz pl. a Canva-ban. Érdemes körülnézni a szakterületeden fellelhető könyvek között is, milyen stílusú borítók mennek most igazán. Grafikussal is terveztethetsz borítót.

 

7. ISBN SZÁM

Akár elektronikus, akár papírkönyvet jelentetsz meg, szükséged lesz ISBN számra, melyet fel kell tüntetned a kiadványon és amit elektronikusan tudsz igényelni ITT .

Tapasztalataim szerint az Országos Széchenyi Könyvtár 24 órán belül kiállítja az ISBN számot. Számolj azzal, hgy kötelespéldányt is be kell szolgáltatnod, akkor is, ha ebookod van. Értelemszerűen akkor az elekronikus könyvet kell megküldened majd.

 

Ha hasznosnak találtad az írást, köszönöm, ha megosztod.

Találkozzunk a Praxisépítők Zárt csoportjában a Facebookon, ahol további praxistippeket találhatsz!

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.