tükör kártyák

TÜKÖR KÁRTYÁK POZITÍV VISSZAJELZÉSHEZ

eszközök

A blogon szeretnék olyan szakmai segédeszközöket bemutatni, amiket az ügyfélmunkában sikeresen lehet használni. Elsőként a Tükör-kártyákat mutatom meg ebben a bejegyzésben, melyek hasznosak lehetnek trénereknek, coachoknak, vezetőknek, csoportokkal és egyénekkel foglalkozó segítő szakembereknek.

HOGYAN MŰKÖDNEK A TÜKÖR KÁRTYÁK?

30 különböző üzenet, 30 különböző kép, számtalan felhasználási lehetőség a coaching területén: a coach adhatja az ügyfélnek egy-egy ülés végén pozitív visszajelzésként, vagy az ügyfél adhat saját magának megerősítésként.

A coaching ülés témájától függően akár házi feladatként is működhet: például ha az ügyfél az önértékelésén, önbizalmán szeretne dolgozni, megkérhet a környezetében embereket, hogy a kártyák segítségével adjanak neki visszajelzéseket erőforrásokra, erősségekre.

A csomagban 30 különböző kártya van, mindegyik kártya egy képet és egy rövid megkezdett mondatot tartalmaz. A kártyák másik oldala olyan, mint egy képeslap, amit meg lehet írni és címezni a másik félnek.

A képeslapon a megkezdett mondatot lehet befejezni, így megerősíteni valami pozitívat, amit a másik emberen észrevettük.

Példa mondatok a kártyákról:

„Lenyűgöz, amikor…”

„Köszönöm, hogy…”

„Hálás vagyok, mert…”

„Mesternek tartalak abban, hogy…”

„Szívesen megtanulnám tőled…”

A KÁRTYÁK NÉHÁNY LEHETSÉGES FELHASZNÁLÁSI MÓDJA

1. Teamcoaching során – a folyamat lezárásaként

Miden résztvevőt arra kérünk, hogy válasszon egy Tükör kártyát és a tőle balra ülőnek adjon visszajelzést. Gondolja végig, milyen interakciókba került a másik személlyel a folyamat során, milyen helyzetekben voltak együtt, mit oldottak meg közösen, milyen benyomás alakult ki benne a másikról. Mi lehet az a viselkedés, cselekvés, történés, amit szeretne a másikban megerősíteni.

A teamcoaching folyamatba erőforrás detektív keretjátékot is be lehet építeni, a kártyák pedig segítenek maradandóvá tenni a visszajelzést. A teamcoaching elején a résztvevők bedobják a nevüket egy kalapba, és mindenki húz egyet – remélhetőleg nem a sajátját, hiszen így lesz egyensúlyban az adok-kapok. A kihúzott név gazdáját az egész teamcoaching alatt figyelni kell, titokban, mint egy jó detektív. Az alkalom végén pedig a résztvevők egy-két-három kártya megírásával visszajelzést adnak egymásnak mindazokra a pozitív dolgokra, amit megfigyeltek egymáson. Érdemes a kártyákat nap elején kitenni egy asztalra, és bátorítani a résztvevőket arra, hogy a nap során bármikor elvegyenek belőle, és megírják az illetőnek, akit húztak – odaadni azonban a nap végén, egyben érdemes.

2. Coaching ülés / folyamat végén

A coach kiválaszt egy olyan Tükör kártyát, melyet igaznak, őszintének érez, mely megerősíti az ügyfél valamilyen erőforrását, viselkedését, cselekvését. Az ülés végén maga a coach is kérhet ilyen módon visszajelzést az ügyféltől. A coach és ügyfél közötti kapcsolatot erősíti az, ha a fókuszt egymás működése kapcsán arra fordítják, ami már jól működik, ami pozitív, amit szívesen megerősítenek egymásban.

Ha az ügyfél önmagát szeretné motiválni, akkor lehet egy egész csomagot adni neki, és megkérni, hogy 30 napig minden nap húzzon egy kártyát, és a rajta szereplő mondat legyen aznap fókuszban saját maga számára. Például, ha az a mondat szerepel, hogy „Hálás vagyok neked, mert…” akkor azt figyelje aznap, hogy miért lehet hálás önmagának, majd nap végén a leginkább kiemelkedő ezzel kapcsolatos gondolatot írja rá a kártyára, saját magának címezve. A 30 nap végén így lesz 30 különböző önmegerősítés a tarsolyában, amelyeket később is elő tud venni.

ÖSSZEGZÉS A TÜKÖR KÁRTYÁKHOZ

A Tükör kártyák segítenek valódi, konkrét visszajelzést adni és a tapasztalatok szerint pont azt könnyítik meg, ami sok embernek nehezére esik: elkezdeni a visszajelzési folyamatot. A megkezdett mondatok egyből arra viszik a fókuszt, amit meg lehet erősíteni a másik emberben, ha úgy tetszik, akkor akár fordítva is működhet: a megkezdett mondatok segítenek azt meglátni, amire a mindennapokban kevesebb figyelem van. Ha az általam választott kártyán az szerepel, hogy „Mesternek tartalak abban, hogy…” akkor nagyobb eséllyel kezdem el azt figyelni, amiben mesternek tartom a másikat, és így sokkal inkább észre is fogom azt venni.

Ha érdekelnek a Tükör-kártyák, itt tudod megrendelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.