coach vendegblogolas

VENDÉGBLOGOLÁS

praxisépítés tartalomstratégia

Ma már számos online eszköz közül választhatsz, ha a praxisod építséről van szó. Mégis sokan még mindig csak a saját platformokban gondolkoznak, noha sok lehetőség van, hogy más felületeken is megjelenj. Az egyik eszköz a vendégblogolás.

MIÉRT VENDÉGBLOGOLJ? 

Ha nem csak a saját platformjaidat (blog, Facebook, hírlevél-lista) használod, hanem szélesíted a repertoárt, azzal nem csupán a saját közösségedet éred el, hanem nagyobb körhöz, releváns érdeklődőkhöz is eljuthatsz és bemutatkozhatsz a témád szakértőjeként.

Ha még csak most indulsz, – kapcsolatok hiányában – nem valószínű, hogy be tudsz kerülni a legnagyobb portálokra, szaklapokba, de kereshetsz kisebb oldalakat, ahol megtalálod azokat az embereket, akik potenciális ügyfeleid lehetnek!

 

LEGYEN INTERAKCIÓ!

Arra figyelj, hogy legyen forgalom, interakció az oldalon, amelyet kinéztél magadnak. Különben csak magadnak írogatnál, nem igaz? Ezért pedig kár más felületre vinni a szaktudásodat. Ha senki nem olvassa, követi az adott oldalt, akkor sokat nem tudsz te sem profitálni a vendégmegjelenésből.

 

VEDD FEL A KAPCSOLATOT!

Első lépésként nézd meg kapcsolati oldalt, keresd a kontakt személyt, e-mail címet.

Mindenképpen hasznos, ha nem csak sablonleveleket küldesz mindenhova, hanem megpróbálod kicsit személyre szabni a jelentkezésédet. Írhatsz pár bevezető gondolatot arról, hogy miért szeretél megjelenni az adott oldalon, milyen közös értékeket, kapcsolódási pontokat vélsz felfedezni közted és az adott oldal között.

 

WIN-WIN

Ezek a megjelenések nem járnak általában díjazással, mégis nyerhetsz az ügyön. Hiszen újabb felületet kaptál, ahol bemutatkozhatsz, mesélhetsz arról, hogy mivel foglalkozol és így sokkal több emberhez érhesz el, mintha csak a saját oldaladon írogatnál.

Másrészt az adott oldal, magazin is szívesen fogad szakértői írásokat. Az is elképzelhető, hogy ha a későbbiekben a témádban szeretnének ismételten megjelentetni valamit vagy szükségük van szakértőre, téged fognak megkeresni.

Az is lehet, hogy kialakul egy olyan kölcsönös együttműködés, ajánlási rendszer, hogy egymást tudjátok promotálni az ügyfeleiteknek. (Affiliate partnerség)

 

MARADJ KAPCSOLATBAN!

coach vendegblogolasÉppen ezért, jó, ha fel is írod magadnak a kontaktokat, akár meg is kérdezheted időről időre szükségük van-e a témádban újabb anyagra.  Ha a szakterületedet illetően valami közérdeklődésre számot adó aktualitás merül fel, bátran jelentkezz mielőbb, hogy kész vagy nyilatozni, írásos anyagot, szakértői véleményt adni a témával kapcsolatban.

Ha értékes anyagot kaptak tőled, máskor is szívesen dogoznak veled, ezért is figyelj a minőségre, hogy milyen munkát adsz ki a kezedből.

 

A VENDÉGBLOGOLÁSRÓL

Saját felületeiden is, de vendégblogolás esetén még inkább ügyelj a nyelvhelyességre. Sajnos nem minden esetben javítják ki az esetleges elütéseket sem, ezért igyekezz a legjobb tudásod szerinti, hibátlan helyesírású anyagot átadni.

Megteheted azt is, hogy ha a szerkesztő szeretne változtatásokat tenni az anyagodba megjelenés előtt, akkor megkéred visszamutatásra a megjelenés előtti változatot és módosítást, javítást kérhetsz az írott anyagban.

 

MIT NYERSZ MÉG A VENDÉGBLOGOLÁSSAL? 

Az ingyenes megjelenési lehetőségen és a szélesebb közönséghez való eljutáshoz túl jó esetben egy backlinket (hivatkozás) is kapsz az oldaladra. Jól gondold meg, melyik oldaladat adod meg, hogy mire mutasson a vendégposztod.

Nem feltétlenül a főoldalra kell irányítanod a forgalmat, megadhatsz a vendégposztodhoz kapcsolódó témában megjelent íráshoz is linket, vagy további hasznos tartamak felé vezetheted az olvasót.

Ha készítetttél már ingyenes feliratkoztató anyagokat (csalit) az oldaladra, akkor ezekre is terelheted a forgalmat, de erről egyeztess azzal, akihez a vendégposztot írod. Nem mindenki szereti és engedi a reklámot, még ha ingyenes tudásanyagról is van szó.

 

PRAXISÉPÍTŐ ÖTLETEKÉRT, BEVÁLT MÓDSZEREKÉRT CSATLAKOZZ

ZÁRT CSOPORTUNKHOZ A FACEBOOKON ITT!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.